3 redenen waarom salades niet altijd zo gezond zijn als jij denkt
Jun 21, 2022Ik zat laatst met een goede vriendin te lunchen bij SLA; een hippe biologische saladebar in Amsterdam.
Diep in gesprek zaten we te smullen van een enorme bak met groente, granen, peulvruchten en sla natuurlijk. Het smaakte heerlijk en we waren trots op onszelf dat we zo goed bezig waren. Toch hadden we allebei bij ons kopje muntthee daarna een enorme energiedip én een opgeblazen buik. Hoezo?!
Goed bezig.. of toch niet?
Nu denk je misschien: een opgeblazen gevoel van een salade, kan dat dan? Ja dus.. En dat is ook niet zo gek, want ook al zijn de ingrediënten op zichzelf hartstikke gezond, dat wil nog niet zeggen dat een combinatie van deze ingrediënten ook per sé gezond is.
Veel spijsverterings- energie- en gewichtsproblemen, zoals energiedips, een opgeblazen buik en overgewicht beginnen bij een slechte voedselcombinatie. En op termijn kunnen onjuiste voedselcombinaties zelfs toxische resten (in Ayurveda Ama genoemd) veroorzaken in het maag- darmkanaal. (Wil je weten hoe dit precies zit? In mijn workshop Ontdek je Dosha vertel ik er meer over.)
"Het eten dat je eet kan zowel het veiligste en krachtigste medicijn zijn als de langzaamste vorm van vergif." - Ayurvedische wijsheid
En in het geval van deze salade waren er 3 redenen waarom we allebei zo'n last hadden van een opgeblazen buik:
1. Te grote porties
Zoals ik al zei, kreeg ik een gigantische portie voorgeschoteld. En hoe groter het bord dat voor je neus staat, hoe meer je automatisch eet. Uit onderzoek blijkt dat mensen 35 procent meer eten als ze twee keer zo veel voorgezet krijgen. En overeten is -naast overgewicht- één van de belangrijkste oorzaken van spijsverteringsproblemen zoals maagzuur of een opgeblazen buik.
2. Koude of rauwe ingrediënten
Mijn salade bestond uit allemaal rauwe of koude ingrediënten, zelfs de falafel was ijskoud. Ik dacht altijd dat rauwkost gezond is, maar de Ayurveda denkt daar anders over. Je spijsvertering moet namelijk veel harder werken om koude en rauwe ingrediënten te verteren. Hoe kouder het voedsel, hoe slechter verteerbaar het is. De kou dempt namelijk je spijsverteringsvuur. Daarom raadt Ayurveda ijs eten als dessert ook af. Je legt daarmee namelijk het spijsverteringsproces stil met een vol en opgeblazen gevoel als resultaat.
3. Ingrediënten met de verkeerde 'kwaliteiten'
Mijn salade zat vol met 'lichte' producten terwijl mijn lichaam behoefte had aan verwarmende ingrediënten. Dit moet ik waarschijnlijk even uitleggen..
In de Ayurveda kijken we niet zozeer naar voedingsstoffen of nutriënten maar naar de kwaliteiten dat een product heeft. Is het verwarmend of verkoelend? Drogend of smerend? Zwaar of licht? Door deze kwaliteiten goed te benutten zorg je voor balans, maar kies je de verkeerde kwaliteiten dan raak je uit balans. Met spijsverteringsklachten en zelfs ama tot gevolg.
Van 'buikbom' naar buikvriendelijke salade
Zo zie je maar: de 'gezonde' salade die we besteld hadden was door de combinatie van te veel, te koud en de verkeerde ingrediënten opeens het perfecte recept geworden voor een explosieve 'buikbom'.
Maar voordat je denkt: "help, mag ik nu nooit meer een salade eten?!" Geen paniek! Je kan heus nog wel genieten van een salade op zijn tijd. Zolang je maar rekening houdt met de volgende punten die ik hier voor je op een rijtje heb gezet.
1. Kies seizoens- en lokale producten
De natuur geeft ons lichaam precies wat het op dat moment nodig heeft. Gezondheidsklachten hebben vaak te maken met het klimaat waarin we leven en het (verkeerde) voedsel dat we eten. Plaatselijk gekweekt voedsel gaat de invloed van het plaatselijke klimaat tegen: watermeloenen groeien in woestijngebieden, zodat het lichaam vocht krijgt in extreme droogte. Frisse salades zijn vooral verkrijgbaar in warme seizoenen, zodat het lichaam koel blijft. En in onze koude, natte winters helpen juist verwarmende knol- en wortelgroenten om de effecten van natte winters op te heffen. Kies daarom altijd voor lokale en seizoensproducten. Dat is ook nog eens een stuk duurzamer én goedkoper :)
2. Drink je eten en eet je drinken
We koken niet voor niets ons eten. Dat doen we om het verteringsproces te vermakkelijken en te versnellen. Als je een sterke spijsvertering hebt, dan is een beetje rauwkost geen probleem, maar als je spijsvertering verzwakt is -en dat geldt tegenwoordig voor de meeste mensen- dan kan dat voor spijsverteringsproblemen zorgen en zelfs ama veroorzaken.
Eigenlijk is soep daarom altijd een betere keus dan salade. Wil je toch een salade eten? Gooi dan niet allemaal verschillende rauwe groentes door elkaar maar stoom of gril je groente zodat het makkelijker te verteren is. Of zorg in ieder geval dat je salade op kamertemperatuur is voordat je hem opeet.
3. Kleinere porties
Gun je maag wat rust en neem een kleinere portie dan je in een restaurant zou krijgen. Een slimme truc die je hierbij kan helpen is kleinere borden te gebruiken of uit een kom eten. Als je dit lastig vind, stel je dan voor hoeveel eten er past in het kommetje van je handen. Dit is ongeveer de inhoud van je maag.
En zorg ervoor dat je altijd wat ruimte overhoudt om je eten te verteren. Volgens Ayurveda moet je maag na het eten voor de helft gevuld zijn met voedsel, voor een kwart met vloeistof en moet de rest leeg blijven omdat je maag ook ruimte nodig heeft om je voedsel te verteren.
Recept voor een Pitta-balancerende salade die wel lief voor je buik is
We zitten midden in de zomer - in Ayurveda ook wel het Pitta-seizoen genoemd wordt. Pitta is een combinatie van de elementen vuur en water wat ervoor zorgt dat we interne hitte opbouwen, zowel in ons lichaam als in onze geest. Deze hitte kan zich uitten in verschillende symptomen zoals opvliegers, maagzuur, diarree, huiduitslag, brandende of prikkende ogen en hoofdpijn maar het kan ook zijn dat je je snel geïrriteerd voelt of dat je ongeduldig bent. Om Pitta te balanceren kies je dus voor producten met verkoelende kwaliteiten.
Daarom heb ik deze licht verteerbare en verfrissende zomersalade voor je samengesteld.
Ingrediënten
- Bladsla of een andere soort sla
- Geroerbakte courgettenoedels
- Gestoomde venkel
- Blokjes gekookte rode biet
- Kalamata olijven
- Extra vierge olijfolie
- Limoen of citroensap
- Groene kruiden
- Hummus
Bereiding
Doe alle ingrediënten in een kom die niet groter is dan de inhoud van jouw twee handen. Maak een dressing van extra vierge olijfolie, humus, een kneepje limoen en verse groene kruiden en garneer met wat pompoen- en zonnebloempitten.
Eet smakelijk!
Wil jij weten wat je wel en niet moet eten?
In de workshop Ontdek je Dosha help ik je ontdekken wat je op dit moment wel en niet moet eten om weer in balans te komen. En dat is vaak heel iets anders dan je nu denkt. Dus zeg maar bye bye! tegen salades, smoothies en green juices en hallo tegen producten die goed zijn voor jou persoonlijk en die je echt voeden.
Aan het eind van de workshop heb jij jouw persoonlijke voedings- en leefstijlplan in handen waarmee je jouw nieuwe voedingspatroon en leefstijl op een simpele en lekkere manier in de praktijk brengt.
Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden. Je kan de workshop bekijken op een moment dat het jou uitkomt en je hebt levenslang toegang tot de replay zodat je hem zo vaak terug kan kijken als je wil.
Rust in je hoofd & je lijf
Heb jij behoefte aan rust in je hoofd en in je leven? Meld je dan vandaag nog gratis aan voor mijn videoreeks Rest & Reset waarin ik je binnen 15 laat zien hoe je uit de ratrace stapt en je meer tijd, rust en energie overhoudt voor wat er écht toe doet in jouw leven.