Drie redenen waarom nu vasten een goed idee is
Feb 28, 2020Een vriendin appte me deze week: "Is het normaal dat ik me enorm opgeblazen voel, alsof ik me helemaal volgestopt heb met eten - terwijl ik helemaal niet zoveel gegeten heb?"
Mijn antwoord: "Ja, dat zou heel goed kunnen." Ik schreef er laatst in dit blog al over. Het is heel normaal dat in deze tijd van het jaar je eetlust minder wordt. Dat is de natuurlijke reactie van je lichaam om de opgeslagen energie (en extra kilo's) van de afgelopen winter kwijt te raken zodat je weer fris en fit het nieuwe jaar in kan. Daarom is deze periode van het jaar de ideale periode om te ontgiften en af te vallen.
Als je dus merkt dat je een vol gevoel hebt, geef er dan vooral aan toe en probeer eens een paar dagen te vasten. Dit helpt je om het wintervet makkelijk kwijt te raken. Van oudsher is februari een vasten-maand en dat is niet voor niets. Vasten in de lente reinigt je lichaam na een winter vol met vet en suikerrijk eten.. en het maakt je klaar voor de zomer (en je bikini-body!).
De drie voordelen van vasten
Vasten helpt je om je agni (je spijsverteringsvuur) te ontsteken en te ‘resetten’. Volgens Ayurveda is een gezonde spijsvertering de basis van een goede gezondheid, veel energie en een sterk lichaam. Bij ons Westerlingen is ons spijsverteringsvuur vaak te zwak. Dit komt doordat we veel bewerkt voedsel eten dat ons lichaam niet goed kan verteren en uitscheiden. Hierdoor wordt ons spijsverteringsvuur steeds zwakker en krijgt het steeds meer moeite om voedsel (en indrukken) te verteren. Je merkt dat aan een opgeblazen gevoel, weinig energie, een traag metabolisme, obstipatie/constipatie of andere vage en hormonale klachten.
Door regelmatig te vasten versterk je je spijsvertering en zal je merken dat je direct meer energie krijgt, moeiteloos afvalt en je lichaam ontgift. Vasten vergroot daarnaast het natuurlijke herstellende vermogen van je lichaam en geeft je lichaam de kans om weefsels te ontgiften, te herstellen en te verjongen. Wie wil dat nou niet?
Wat gebeurt er als je vast?
Tijdens het vasten verwijdert je lichaam giftige stoffen* die zich in de loop van de tijd hebben opgehoopt in je spijsverteringskanaal en in de rest van je lichaam. Daarnaast wordt ook het beschadigde weefsel vernieuwd. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat vasten je lichaam kan resetten, zodat het vet omzet in energie. Je vetmetabolisme krijgt dus een boost, waardoor je vet gaat verbranden in plaats van suiker. Als je lichaam vet verbrandt in plaats van suiker, neemt de kans op chronische ziekten zoals diabetes en hart- en vaatziekten sterk af. En het mooie is: je lichaam begint met het makkelijkst bereikbare vet en dat is je buikvet. Vasten zorgt er dus ook voor dat je makkelijk van dat vervelende buikvet verlost wordt!
*) Deze gifstoffen zitten o.a. in cosmetica, wasmiddelen, tandpasta, schoonmaakmiddelen, kookgerei, verf, speelgoed, tabak en alcohol. Maar ook mycotoxinen (toxines van schimmel en gisten in voeding) en endogene toxines zoals stress zijn een belangrijke veroorzaker van opgebouwde gifstoffen in het lichaam.
Wat houdt Ayurvedisch vasten in?
Je kan op verschillende manieren vasten. Je hebt vast al wel eens van Intermittent Fasting gehoord, de laatste hype op het gebied van gezondheid en afvallen. Intermittent Fasting (IF), ook wel periodiek vasten genoemd, is een eeuwenoude Ayurvedische gewoonte die nu in een nieuw jasje grote bekendheid aan het krijgen is. En dat is niet voor niets. Door langere tijd achter elkaar niks te eten, geef je je spijsvertering de kans om tot rust te komen en om al die achtergebleven gifstoffen eerst te verbranden voordat je weer wat nieuws in je lichaam stopt. Ik vergelijk het altijd met een kampvuurtje waar je constant hout op blijft stapelen. Als je dat te vaak en teveel doet, dan dooft het vuur. Vuur heeft namelijk zuurstof nodig om alles goed en schoon op te branden. In je lichaam werkt het precies zo.
Maar er zijn meer manieren om te vasten, van mild tot redelijk extreem. Voor de een werkt een waterkuur van een halve tot hele dag per week goed. Voor de ander is dat te heftig en werkt een sap- of fruitdag beter of een huis-tuin-en-keuken detox. Je kan ook kiezen voor een Panchakarma onder begeleiding van een Ayurvedisch arts of een seizoensgebonden reiniging.
De beste tijd voor een seizoensreiniging is rond de equinox (rond 20 maart en 20 september). Detox rond de equinox is niet voor niets een gevleugelde Ayurvedische uitspraak. Ik doe het al jaren en voel me er heel goed bij! Door twee keer per jaar op een hele milde manier te detoxen blijf ik het hele jaar door gezond, energiek en slank - zonder te diëten.
Meer weten?
In mijn gratis E-book Ben jij in Balans? kan je zelf testen hoe sterk je spijsverteringsvuur is en of je last hebt van opgebouwde toxines. En ik deel drie supereffectieve strategieën met je om jouw balans te herstellen waardoor je snel je energie verdubbelt en moeiteloos je natuurlijke gewicht hervindt.
Rust in je hoofd & je lijf
Heb jij behoefte aan rust in je hoofd en in je leven? Meld je dan vandaag nog gratis aan voor mijn videoreeks Rest & Reset waarin ik je binnen 15 laat zien hoe je uit de ratrace stapt en je meer tijd, rust en energie overhoudt voor wat er écht toe doet in jouw leven.