Goede voornemens? Zo houd jij ze dit jaar wél vol!
Jan 01, 2023En toen was het alweer 2023. Heb jij je -net als 90% van de bevolking- voorgenomen om het dit jaar echt anders te gaan doen? Gezonder eten, stoppen met roken, minder alcohol drinken, meer bewegen, afvallen, je minder druk maken om dingen, meer tijd aan jezelf/familie/vrienden besteden, duurzamer leven, een nieuwe baan, eindelijk gaan mediteren..?
Nieuw jaar, nieuwe kansen
Een nieuw jaar betekent automatisch een nieuwe, frisse start. Een kans om opnieuw te beginnen en de versie van jezelf te worden die al wel een hele tijd in je hoofd zit, maar er nog niet helemaal uitkomt. Of dat nou een fittere, gezondere of gelukkiger versie (of allemaal) is, dit is het moment om vol goede moed aan nieuwe gezonde gewoontes te gaan werken! Klinkt mooi, of niet?
De werkelijkheid is helaas alleen wat anders. Uit onderzoek blijkt dat van iedereen die goede voornemens maakt slechts 5-10% die goede voornemens ook echt volhoudt. Misschien herken je dit wel... je begint de eerste week van januari vol goede moed, om er na een paar weken achter te komen dat er toch weer niets van terecht gekomen is. Je bent echt niet de enige ;)
Goede voornemens volhouden is heel lastig, zeker als het gewone leven weer om de hoek komt kijken. Werk, gezin en een sociaal leven zorgen er vaak binnen de kortste tijd voor dat je goede voornemen als sneeuw voor de zon verdwijnen.
Maar hoe zorg je er dan voor dat je je goede voornemens dit jaar wél volhoudt? Niet door wilskracht of zelfbeheersing in ieder geval - dat is een mythe. In dit blog deel ik mijn enige voornemen met je en geef ik je 5 onmisbare tips voor hoe jij je goede voornemens makkelijk vol kan houden.
Happy new me!
Ik heb dit jaar maar één voornemen en dat is: dingen laten ontstaan. Dat klinkt misschien een beetje vaag, maar dit is waar ik enorm behoefte aan heb. Ik wil dit jaar minder hard mijn best doen, minder pushen en minder op wilskracht doen want dat werkt toch niet. Of misschien wel eventjes maar uiteindelijk put het me uit en ben ik voor mijn gevoel weer terug bij af. In plaats daarvan wil ik veel meer spelen en kijken waar ik blij van wordt. De komende tijd ga ik hiermee experimenteren. Als je met me mee wil doen, stuur me dan even een mailtje.
Maar eerst deel ik hieronder mijn 5 favoriete tips met je hoe je je goede voornemens volhoudt, niet vanuit wilskracht maar vanuit gemak.
1. Weet wie jij van nature bent
Want als je weet wie je bent, dan weet je ook wat bij je past. Zelfkennis is de sleutel voor het volhouden van je goede voornemens. Je kunt je wel voornemen dat je de komende tijd alleen nog maar salades gaat eten of shakes gaat drinken omdat je af wil vallen, maar dat is in de winter helemaal geen goed idee - zeker niet voor Kapha-types. Sterker nog, de kans is groot dat je hierdoor (nog verder) uit balans zult raken waardoor je klachten alleen maar verergeren.
Zorg er dus voor dat je weet wat jouw lichaam nodig heeft. Wat dat precies is, is voor iedereen verschillend. Maar als je eenmaal weet wie jij van nature bent, dan is het een stuk makkelijker om te weten wat je wel en niet moet eten en doen om je goed te voelen. En dan hoef je het ook niet meer op wilskracht te doen, wat het meteen een stuk makkelijk maakt om vol te houden.
Weet je niet welk energietype je bent? Doe hier mijn gratis dosha-test.
2. Wees lief voor jezelf
Als je eenmaal weet wat bij je past is de volgende stap om het jezelf zo gemakkelijk mogelijk te maken. Want hoe gemakkelijker en leuker iets is, hoe groter de kans is dat je het volhoudt. In plaats van jezelf voor te nemen om (op wilskracht) een crashdieet te volgen of om vanaf nu 3 keer per week te gaan spinnen (terwijl je dat haat), maak je het jezelf bijvoorbeeld gemakkelijk door jezelf af te vragen hoe het ook makkelijk(er) kan.
Misschien neem je jezelf voor om 1 dag in de week of een weekend per maand wat tijd voor jezelf in te lassen waarop je alleen maar dingen eet en doet die je lichaam en geest voeden. Denk aan een detox-dag met lekkere, voedende maaltijden of tijd vrijmaken voor een lekker bad, een goed boek of om naar mooie muziek te luisteren. Zo behaal je met minimale moeite een maximaal resultaat.
3. Weet wat je wil en vooral waarom je dat zo graag wil
Vraag je af wat je échte doel is. Afvallen of meer bewegen is geen doel op zich, de motivatie komt dan niet vanuit jezelf. Het gaat erom wat je écht belangrijk vindt: wat is jouw drijfveer, je diepste verlangen? Dit is jouw brandstof om het vol te houden.
Als je bijvoorbeeld af wil vallen dan kan je waarom zijn: “Zodat ik meer energie heb om leuke dingen met mijn kinderen te doen, zodat mijn kleren beter passen of zodat ik meer zelfvertrouwen heb”. Geen enkel antwoord is beter of slechter. Het gaat er alleen om dat je preciés weet wat je drijft. Dan is het namelijk veel makkelijker om je vast te houden aan je doel. En bedenk hoe je je voelt als je je doel bereikt hebt. Probeer dat gevoel of dat beeld zo vaak mogelijk op te roepen.
4. Doe het samen en vier je successen!
Je omgeving is enorm bepalend voor je succes. Zorg dus dat je je omringt met mensen die je steunen en liefst ook kunnen inspireren. En praat erover met mensen in je omgeving zodat ze weten dat je hier mee bezig bent, zo heb je meteen een extra stok achter de deur.
Alle begin is moeilijk en het aanleren van nieuwe goede gewoontes (en het afleren van oude slechte gewoontes) is één van de lastigste dingen die er is. Kijk naar jezelf met compassie en wees niet te streng voor jezelf. Net als dat we van onze kinderen niet verwachten dat ze alles in één keer kunnen, zouden we dat ook niet van onszelf moeten verwachten. Nieuwe dingen leren gaat nu eenmaal met vallen en opstaan. Kijk dus vooral naar wat er al goed gaat en niet naar wat er nog beter kan. En wees blij met (en vier!) elke kleine stap die je dichter bij je einddoel brengt.
5. Begin NU; het is nooit te laat
“Dat lukt nu toch niet meer”, “zo ben ik nu eenmaal”, of “het is toch al te laat.” Allemaal smoesjes om de verantwoordelijkheid niet te hoeven nemen. En eigenlijk ga je hiermee in een slachtofferrol zitten. Het is nooit te laat om ergens mee te starten. Beter te laat gestart dan nooit!
Als je echt iets wilt bereiken dan is er maar één manier om ermee te beginnen en dat is nu meteen. Wacht niet tot morgen, tot volgende week of tot 1 januari volgend jaar. Je bent nu gemotiveerd om iets te veranderen, begin dus direct. Want van uitstel komt afstel…
Bonustip: Geef niet op & vraag hulp
Laat je niet uit het veld slaan als het even niet gaat zoals je gepland had en geef vooral niet op. Weerstand is vaak een teken dat er iets aan het veranderen is. Je bent bezig iets nieuws te doen en dit kost tijd voordat het onderdeel is van jouw leven. Houd je aan je plan en denk aan het fantastische eindresultaat dat je gaat bereiken.
En bedenk dat hulp vragen geen zwakte is maar een teken van kracht. Mocht je mijn hulp willen bij het volhouden van je goede voornemens dan heb ik iets voor je. Ik heb een speciaal nieuwjaarspakket samengesteld waarin ik mijn meest effectieve methodes met je deel zodat jij het nieuwe jaar met een knal in gaat.
Kickstart je nieuwe jaar door snel van die overtollige kerstkilo's af te komen. Ontdek wat jij nodig hebt om lekker in je vel te zitten en zelfverzekerd de juiste keuzes te maken. En buig je ongezonde gewoontes voor eens en voor altijd om naar gezonde gewoontes die je ondersteunen én makkelijk vol te houden zijn. Zodat je je het hele jaar door fris, licht en energiek voelt. En jij het leven kan gaan leven waar je stiekem al heel lang van droomt.
Rust in je hoofd & je lijf
Heb jij behoefte aan rust in je hoofd en in je leven? Meld je dan vandaag nog gratis aan voor mijn videoreeks Rest & Reset waarin ik je binnen 15 laat zien hoe je uit de ratrace stapt en je meer tijd, rust en energie overhoudt voor wat er écht toe doet in jouw leven.