Neem de tijd..

Aug 28, 2020

Op de tafel op ons dakterras staat deze koffiepot met gedroogde lavendel. Elke keer als ik ernaar kijk, maakt het me even bewust van het verstrijken van de tijd. De lavendel die een paar weken geleden nog zo uitbundig stond te bloeien en waar de hele dag bijen omheen zoemden staat nu ter decoratie in een oude koffiepot waarop staat Neem de tijd.

Tijd is een vreemd fenomeen als je erover nadenkt. Elke dag weer krijgen we 24 uur tot ons beschikking en toch lijken we er nooit genoeg van te hebben. En elke seconde die voorbij is, komt nooit meer terug. Benut je tijd dus slim.

In deze miniserie deel ik met je hoe je op basis van de eeuwenoude Ayurvedische wijsheid je dag het beste in kan delen zodat je alles uit de uren kan halen die je elke dag krijgt. Gewoon door het ritme van de natuur te volgen.

 

Deel je tijd wijs in

Stel dat je een lijst van bepalende tijden van de dag moest maken, welke categorieën zou je dan kiezen? Kies je voor dag en nacht of voor werktijd en privé-tijd of iets heel anders?

De meeste mensen delen hun dagen in rondom de categorieën eten, werken, vrije tijd en slapen. Mede dankzij de industriële revolutie werken we van 9 tot 5, eten we tussen de middag ons meegebrachte boterhammetje en gebruiken we de avond om te sporten, uit te gaan of tv te kijken.

In onze Westerse maatschappij zijn we niet gewend om tijdens de dag rekening te houden met de energie van dat moment. We werken de hele dag aan één stuk door, proppen tussen de middag snel een boterham naar binnen en eten 's avonds onze grootse en zwaarste maaltijd van de dag omdat dat het enige moment van de dag is dat we zelf kunnen koken.

Dit is volledig tegen ons natuurlijke ritme in en één van de hoofdoorzaken van een opgeblazen buik, weinig energie en gewichtsproblemen.

En daarnaast benutten we onze tijd niet optimaal doordat we geen rekening houden met de energie van dat moment. Want wist je dat elk moment van de dag zijn eigen energie heeft? 

 

Go with the flow

Je hebt vast wel gemerkt dat de energie anders voelt als je vroeg opstaat dan wanneer je lang uitslaapt. Of dat je aan het eind van middag minder energie hebt dan aan het begin van de dag.

Dat heeft minder te maken met het feit dat je hard gewerkt en meer met het feit dat de dag is ingedeeld in verschillende energieblokken. Volgens Ayurveda verloopt het natuurlijke ritme van de dagen in blokken van vier uur, waarin de energie van steeds een andere Dosha overheerst. (Weet je niet wat Dosha's zijn? Klik dan hier.)

Het begin en het eind van die blokken liggen niet strikt vast maar kan je globaal indelen in de volgende blokken:

  • Vroege ochtend = Vata-tijd
  • Ochtend = Kapha-tijd
  • Midden van de dag = Pitta-tijd
  • Middag = Vata-tijd
  • Avond = Kapha-tijd
  • Nacht = Pitta-tijd

Elk blok heeft zijn eigen energie en je zal zien dat als je deze energie volgt dat je veel effectiever bent en veel meer bereikt. Dat komt omdat je niet tegen- maar meebeweegt met het natuurlijke ritme. 

Voor een optimale gezondheid en om optimaal te presteren moet je rekening houden met dit ritme, dat wordt aangestuurd door het natuurlijke dag-nachtritme. In grote lijnen betekent dat rusten als de zon onder is, opstaan als de zon opkomt, energie opbouwen als de zon sterker wordt en je energie afbouwen als de zon zwakker wordt.

In de volgende aflevering van deze miniserie ga ik je laten zien hoe je je dag in kan delen op basis van de Dosha's voor een optimale gezondheid, productiviteit en balans.

Als je alvast een voorproefje wil nemen op deze Ayurvedische principes dan raad ik je aan om de komende week elke dag (iets) eerder naar bed te gaan en wat vroeger opstaan, zodat je dag-nachtritme meer in overeenstemming komt met het ritme van de natuur. Je zal zien dat je energieniveau een enorme boost krijgt!

 

 

 

Gratis videoreeks Rest & Reset


 

Stap uit de rat race en dompel jezelf onder in een gevoel van diepe ontspanning. Wat overblijft is rust in je hoofd. En ruimte voor dat wat er écht toe doet.

In drie korte video's laat ik je stap voor stap zien hoe jij rust in je hoofd, je lijf en leven uitnodigt.

Niet door nog harder je best te doen of nog meer te proberen, maar juist door minder te doen.

Na deze videoreeks weet jij precies wat je moet doen om  je licht, ontspannen en energiek te voelen. Op een manier die past bij jou.

3 gratis video’s | totale tijdsbesteding 15 min | meteen te volgen

 

Ja, graag!