Wat is Ayurveda?
Jul 10, 2018door jul 10, 2018 | Leefstijl, Voeding
|Ayur-wat?
Waar ik me altijd over verbaas is dat bijna iedereen yoga kent, maar dat maar heel weinig mensen weten wat Ayurveda inhoudt. Vooral omdat yoga een onderdeel van Ayurveda is. Yoga en Ayurveda zijn beide meer dan 5000 jaar geleden ontstaan in India en komen allebei voort uit de Sankhya filosofie. Ayurveda is de vedische wetenschap van gezondheid en een lang leven en yoga helpt mee om de doelstelling van Ayurveda gezondheid op alle niveaus van het menselijk leven- te realiseren. Ayurveda en yoga worden daarom ook wel zusterwetenschappen genoemd.
Lichaam, geest en ziel
Terwijl bij yoga de spirituele ontwikkeling van geest en bewustzijn centraal staat, zorgt Ayurveda voor de totale gezondheid (lichaam, geest en ziel) van de mens. Ayurveda en yoga werken dus samen om onze gezondheid op een holistische manier te verbeteren. Centraal in Ayurveda staat de kennis over ons lichaam-geest systeem; onze constitutie (ook wel menstype genoemd). Ayurveda raadt ons aan om naar ons lichaam en naar onze intuïtie te luisteren. Want door onze ware natuur te kennen kunnen we ons lichaam en onze geest weer in balans brengen.
Ayur-veda: de wetenschap van het leven
Ayurveda kan je losweg vertalen als ‘de wetenschap van het leven’. ‘Ayur’ betekent ‘leven’ en ‘veda’ kan je vertalen als ‘wetenschap’. Volgens Ayurveda is ‘Ayur’ ofwel ‘leven’ opgebouwd uit vier delen; het fysieke lichaam, de geest, de ziel en de zintuigen (zicht, gehoor, aanraking, geur en smaak). In tegenstelling tot de Westerse geneeskunst, dat zich voornamelijk richt op het fysieke lichaam en het bestrijden van symptomen, houdt Ayurveda rekening met alle vier de aspecten en ligt de nadruk op preventie.
Ayurveda maakt gebruik van dieet, bioritmen, kruidengeneeskunde, psychologie, gezonde levensstijl, chirurgie en therapeutisch lichaamswerk om de oorzaak van ziekte aan te pakken. In India vind je overal Ayurvedische klinieken en ziekenhuizen. Westerse geneeskunst wordt er vaak gebruikt in combinatie met traditionele geneeskunde, vooral bij kritieke aandoeningen. Terwijl de Westerse geneeskunde zich richt op het oplossen van acute situaties, ligt bij Ayurveda de focus op preventie. Het doel van Ayurveda is om de ontwikkeling van onbalans naar ziekte te stoppen door zo vroeg mogelijk de onderliggende oorzaak aan te pakken.
Hoe werkt het?
Ayurveda ziet de mens als een microkosmos, een klein deeltje of afspiegeling van de macrokosmos – het grote geheel ofwel het universum. Het menselijk lichaam is opgemaakt uit dezelfde elementen als alles om ons heen. Deze elementen zijn ether, lucht, vuur, water en aarde. In ons lichaam noemen we de combinatie van die elementen dosha’s. Alles en iedereen staat onder invloed van dezelfde krachten die de oceanen, de wind, de sterren en de planeten beïnvloeden.
De wereld heeft een bepaald ritme, denk aan de cyclus van de zon en de maan, getijden en seizoenen. En ook wij leven in een bepaald ritme. De opkomst van kunstmatig licht, voedsel dat over de hele wereld wordt getransporteerd en stress zorgt ervoor dat we het ritme van de natuur vaak niet meer opmerken. Hierdoor raken we makkelijk uit balans.
Als je leeft alsof je losstaat van de ritmes van de macrokosmos en volledig je eigen gang gaat (door bv in de winter tropisch fruit of een ijskoude salade te eten, alleen maar bewerkt voedsel te eten, laat naar bed te gaan of in een gebouw te werken met airconditioning) dan raakt de microkosmos ook in de war. Het is veel gezonder om je bewust te zijn van het ritme van de natuur en je daaraan aan te passen. Waarom zou je tegen de stroom inzwemmen? Je wordt moe, je verteert je eten niet meer goed en uiteindelijk moet je het opgeven.
Wat heeft voedsel & spijsvertering ermee te maken?
Spijsvertering speelt een belangrijke rol in Ayurveda. De volledig vertering, absorptie en assimilatie van voedingsstoffen vormen de bouwstenen van het lichaam. Want wat je eet en verteert, wordt uiteindelijk je lichaam. Een goed werkende spijsvertering is volgens de Ayurveda het belangrijkste aspect van gezondheid. Als we ons eten gezond verteren voelen we ons goed en sterk. Als ons lichaam problemen heeft met de vertering, voelen we ons opgeblazen of juist zwaar, moe en lamlendig. Voor een goede spijsvertering moeten we de juiste dingen eten op het juiste moment. Dus geen ijs in de winter of zware stamppot met worst op een warme zomerse dag.
Inzicht in de ritmes van de natuur en in je eigen constitutie kan je helpen begrijpen hoe je uit balans bent geraakt maar ook hoe je in balans blijft of weer in balans komt.
Rust in je hoofd & je lijf
Heb jij behoefte aan rust in je hoofd en in je leven? Meld je dan vandaag nog gratis aan voor mijn videoreeks Rest & Reset waarin ik je binnen 15 laat zien hoe je uit de ratrace stapt en je meer tijd, rust en energie overhoudt voor wat er écht toe doet in jouw leven.